Leirbålskappe

Leirbålskappe alla Fredrikstad frikirkes speidergruppe

Ingredienser:    (kan kjøpes av spdiergruppa)

 • Mørkeblått leirbålskappestoff cirka 150x150cm, kvadratisk
 • Grønt leirbålskappestoff 30x80cm til hette
 • Rødt skråbånd: Bredde 2,50cm, lengde cirka 7,5meter
 • Et frikirke-merke 16cm i diameter (blomst med hjerte og kors)
 • Et strykemerke med teksten ”Fredrikstad FSK”
 • En hekte eller lignende til å feste sammen kappen i splitten foran
 • Sytråd (rød, mørkeblå, gul)
 • Dine initialer i grønne strykebokstaver ca 7,5cm høye
 • Symaskin
 • Godt humør

Slik gjør du:

 1. Klippe til selve kappen:
  Brett leirbålskappestoffet i fire for å finne midten. Marker midtpunktet med sikkerhetsnål eller lignende. Brett ut igjen. Klipp ut en sirkel med diameter 13cm midt på til halsåpning. Lag en kort splitt på 5 cm langs den ene diagonalen fra halsåpningen mot leirbålkappens fremre hjørne.
 2. Hette:
  Sy sikksakk langs kanten på hele den grønne stoffbiten for å unngå at den rakner. Brett stoffet på midten langs kortsiden, rett mot rett. Sy en søm med grønn sytråd langs den ene langsiden. Vreng, og prøv hetta på hodet.
 3. Sette fast hetta:
  Sy sikksakk langs kanten i halsåpningen og splitten på kappen. Finn midten bak ved å brette kappen diagonalt og merke av midten med en nål eller noe. Ta den grønne hetta. Fest den med knappenåler slik at sømmen kommer rett mot rett akkurat i midtpunktet på kappen bak. Fest hetta til kappen ved å sette knappenåler kant i kant helt til du kommer frem til splitten på begge sider. Hvis det ikke går helt opp, kan du tilpasse litt ved å klippe av ekstra stoff fra hetten, eller gjøre hals-splitten litt mer V-formet slik at det ikke blir noe ekstra stoff der kanten av hetta møter splitten foran. Sy eventuelt sikksakk der det mangler etter tilpasningen. Sy hetta fast til kappen, og ta ut knappenålene.
 4. Skråbånd langs kantene:
  Sy fast rødt skråbånd langs kanten på hele kappen. Ikke klipp til skråbåndet, bare begynn å sy. Brett pent når du kommer til hjørnene, og klipp først når du har kommet rundt hele kappen. Både kappen og båndet strekker seg litt – det er lett å beregne for lite. Sy så skråbånd rundt fremkanten av hetten og ned i splitten. Få eventuelt hjelp av bestemor hvis du vil at skråbåndet skal være pent sydd på. Hvis ikke bare kjører du på og gjør så godt du kan.
 5. Merker og detaljer:
  Frikirke-emblemet sys fast med sikksakk midt på ryggen, cirka 22cm fra bakerste punkt på hetta. Stryk på Fredrikstad FSK-merket 9cm under Frikirke-emblemet. Grønne initialer festes foran på kappa sånn at de treffer sånn cirka på venstre skulder. Pass på å feste alle merkene på rettsiden. Det blir ikke like fint om de sitter inni kappa. Fest en hekte i halsåpningen.
 6. Pynt:
  Nå har du kommet til den morsomste delen. Finn frem alt du har av merker, pins, gamle knutetråder og annet ræl. Fest det rundt omkring på kappen av hjertens lyst.
 7. Vis frem:
  På tide å reise på speiderleir og gå catwalk ved bålet!